Veelgestelde vragen over ebooks uitgeven als auteur

In iedereen schuilt een schrijver. Als auteur wil je dan op de meest eenvoudige en transparante manier je werk uitgeven. Ook als bedrijf heb je nood aan een snelle en correcte publicatiewijze. Op deze pagina zetten we de meest gestelde vragen alvast voor je op een rijtje.

Ik als auteur

Ik ben GEEN beroepsauteur. Kan ik bij jullie terecht met mijn boek?

Ja natuurlijk! BoekBoek richt zich tot:

 • Iedereen die zelf iets heeft geschreven. Is het nu een roman, thriller, detective, jeugdroman, haikubundel, autobiografie, …
 • Iedereen die geen risico wil nemen om in eigen beheer te gaan uitgeven.
 • De dienstensector en het bedrijfsleven die snel en regelmatig publicaties willen uitgeven.
 • De academische wereld: dissertatie, thesis, naslagwerk, paper, ….
 • De overheid, gemeente, provincie, intercommunale…
 • Bvba, nv, cvba, vzw, om het even welke rechtspersoon kan bij ons terecht.
 • Fiscalisten, banken, verzekeraars, ICT,… alle beroepscategorieën die voortdurend nieuwe feiten moeten communiceren.
 • Uitgevers. Je hebt een goed manuscript ontvangen, maar het uitgeven op papier is commercieel niet haalbaar.
 • Sportverenigingen, toneelgroepen, iedereen die actief is in de vrijetijdssector kan zijn publicaties verspreiden.

Het concept van BoekBoek is om op een snelle, eenvoudige en bijzonder goedkope manier IEDEREEN in staat te stellen zijn hersenspinsels uit te geven. Vanaf ong. 99 euro (inclusief btw) kan je bij ons terecht. Zo ben je zeker dat jouw ebook volgens de beste standaarden op de markt gemaakt wordt. Dit geeft je de meeste vrijheid om je ebook op de markt te brengen.

Ik ben een beroepsauteur. Kan ik bij jullie terecht met mijn boek?

Ja natuurlijk! Hou er wel rekening mee dat je zelf moet beschikken over de nodige rechten bij je uitgever tot het zelf uitgeven van e-boeken. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld al een papieren versie van je boek is uitgegeven.

 

Publiceren bij BoekBoek

Welke publicaties aanvaarden we?

De inhoud en of het onderwerp: daar beslist de auteur over. Het hoeft dus niet noodzakelijk een roman te zijn. Het kan ook een nieuwsbrief met nuttige informatie voor je klant zijn, een academische publicatie, een jaarverslag,… Let wel: pure reclame, obsceniteiten, racisme, oproepen tot haat… worden niet aanvaard.

Mag mijn werk inhoud bevatten die indruist tegen de Belgische wet?

Neen. Je hebt dienaangaande ook een bindende verbintenis aangegaan tegenover ons door het aanvaarden van onze algemene voorwaarden. (zie o.a. Art.5 van onze algemene voorwaarden hieraangaande). Inhoud die wettelijk niet kan, weigeren we pertinent.

Hoe ga ik te werk om mijn werk uit te geven bij BoekBoek?

Je hebt slechts 5 minuten nodig. Alles kan letterlijk online gebeuren. Contacteer ons en volg de stappen. Heb je geen cover? Geen nood, ook daar hebben we een oplossing voor.

Hoe lever ik best een document/manuscript aan?

Je hebt de keuze tussen een Microsoft Word .doc of .docx formaat dan wel Apple .pages formaat. (Open Office documenten en Wordperfect-documenten zijn eventueel ook mogelijk) Belangrijk: zet alles in standaard opmaak en je titels in ‘kop1’ opmaak. (‘heading 1’, ‘hoofding 1’, …). Waarom vragen we dit? Dit is belangrijk voor een snelle, correcte verwerking van je document tot een epub-bestand door onze medewerkers.

Twijfels hoe? Raadpleeg onze snelle handleiding voor Apple Pages of onze snelle handleiding voor Microsoft Word.

Kan ik een manuscript ook aanleveren in pdf?

Het kan, maar we moeten eerst even praten. Wij moeten immers evalueren of je pdf de meest (voor het doel) geschikte aanlevermethode is en of hij goed is opgemaakt. (Voor wetenschappelijke werken met voetnoten en formules bijvoorbeeld is pdf dikwijls een oplossing.) We gaan dit geval per geval bekijken. Zo controleren we vele factoren en vermijden verwarring. Een pdf maken voor een ebook is immers niet hetzelfde als een pdf maken voor een papieren drukwerk. Het vergt ook veeleer extra werk en de kostprijs is ook variabel. Goeie raad: lever dus steeds aan, waar mogelijk, in Word-, Pages-, Open Office of Wordperfect-formaat.

Welke cover lever ik best aan?

Alles kan zolang jij de eigenaar bent van de illustratie. Gebruik dus geen covers die niet jouw IP (Intellectual Property, ‘eigendom’) zijn. Onfatsoenlijke covers worden ook geweigerd. Als bestandsformaat raden we .jpg of .png aan.

Twijfels hoe? Raadpleeg onze snelle handleiding voor aanleveren van covers. Ben je geen creatief genie? Laat het ons weten, samen vinden we wel een leuke oplossing.

Wat gebeurt er als ik een onfatsoenlijke cover doorstuur?

Dan zullen we die weigeren en je per e-mail vragen ons een andere cover te bezorgen.

Kan ik enkel in het Nederlands uitgeven?

Neen, je kan ook in een andere taal je boek schrijven, zelfs dialecten zijn mogelijk.

Hoe weet ik wanneer mijn werk online beschikbaar is?

Je krijgt van ons een e-mail van zodra je werk beschikbaar is.

Ik ben gehaast. Is er een mogelijkheid om mijn boek erg snel on-line te krijgen?

Ja. We voorzien in een Express service. Deze is iets duurder maar je boek zal dan ook sneller verschijnen.

Welke lettertypes kunnen gebruikt worden in een publicatie?

Ebooks gebruikeneen universeel formaat dat door alle moderne smartphones/tablets gelezen kan worden. De prijs die je hiervoor moet betalen is het inperken van allerlei versieringen. Er wordt dus standaard gewerkt met 1 lettertype en 1 type van hoofdstuktitel. Zo garanderen we maximaal leesplezier voor de lezer. Immers, de leestoestellen zelf kunnen eender welk ingesteld lettertype toch wijzigen naargelang de instellingen van de e-reader volgens de voorkeuren van de lezer.

Hoe zit het met verbetering van duidelijke fouten na publicatie?

Standaard is er geen correctie voorzien. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud. Wij redigeren je werk niet. Echter, net zoals jij streven wij naar kwaliteit en kan er bij gegronde reden een verbetering worden aangebracht. Contacteer ons voor meer informatie.

Hoelang blijft mijn boek online staan bij BoekBoek?

Voor boeken die we op onze eigen servers hosten (gratis boeken) is dit minimaal een jaar. Alle andere werken worden als ebook bij Amazon geplaatst als onze verkoopspartner, in overleg met jou. Daar ben jij meester van jouw ebooks, dus kan je je boek lang online houden of offline halen op het moment dat jij kiest. We vragen ook geen exclusiviteit en ondersteunen maximaal de auteur bij de eerste stappen in de ebook-wereld. Onze experten zorgen voor zorgeloosheid op ebookvlak tegen een heel democratische prijs.

Financieel

Hoe betaal ik de aanmaak van m’n ebook?

Wij gebruiken hiervoor de beveiligde diensten van Paypal of je kiest voor een standaard gekende overschrijving.

Is mijn betaling veilig via jullie website?

Ja. De feitelijke betaling grijpt volledig plaats via beveiligde servers van Paypal of Belfius.

Wie bepaalt de verkoopsprijs van mijn ebook bij BoekBoek?

Goeie raad: jij, als auteur van het boek, bepaalt de prijs. Als eender welke dienst je dit niet toelaat, dan stellen we voor niet met hen in zee te gaan. Hou als auteur altijd de touwtjes in handen.

Ik wil geld ontvangen voor mijn boek, hoeveel vraag ik nu best?

Dat moet je helemaal zelf bepalen. Hou enkel rekening dat er in je verkoopsprijs steeds 21% btw inbegrepen is voor ebooks. Bedenk ook dat hoe duurder jij je boek gaat maken, hoe minder mensen bereid zullen zijn je boek te kopen. Een goeie raad: neem maximaal de helft van wat jouw ebook als papieren boek zou kosten.

Mag ik mijn boek ook gratis ter beschikking stellen?

Ja natuurlijk, we raden dit zelf aan en zien hier ook de vruchten van bij de bekendheid van de startende auteur. En hier zijn zelf verschillende goede redenen voor:

 • Misschien is het je bedoeling om zoveel mogelijk lezers te bereiken. Dit is vooral nuttig bij de eerste stappen in het boekenlandschap.
 • Als je e-boek nuttige informatie bevat die je als een dienst wil aanbieden.
 • Je wilt geen geld verdienen aan je publicatie maar ze gewoon ter beschikking stellen.

Waaruit bestaat mijn vergoeding?

Voor vergoedingen van je ebook verwijzen we je graag naar Amazon die de eigenlijke verkoop van het door ons aangemaakte ebook voor je zal regelen. Hierin hebben ze duidelijke spelregels. Je kan tot 70% van de inkomsten uitbetaald krijgen. Meer info hierover vind je hier.

Krijg ik 80% v/d vergoedingen bij jullie? En hoe berekenen jullie dat?

80% is wat veel anno 2016/2017 en volgende, maar 70% lukt wel 🙂 Hiervoor vertrouwen we op onze ebook-partner, Amazon. Waarom & alle details hieraangaande, lees je op deze pagina.

Wat met btw en ebooks?

In België zijn e-boeken onderworpen aan 21% btw, dat is een verschil met een papieren boek (6% btw). Zowel voor de aanmaak van een e-boek als voor de vergoeding die je ontvangt bij de verkoop van je ebook ben je telkens aan 21% btw onderworpen. BTW kan ook nog eens verschillen van land tot land, maar dat regelt Amazon heel transparant voor je.

Hoe zit het fiscaal met een vergoeding?

Je vergoeding wordt gezien als het leveren van een dienst. Dergelijke activiteiten zijn in België onderworpen aan 21% btw. Als je een niet btw-plichtige bent houden wij de btw in en storten deze door aan de staat. Als je wel btw-plichtig bent worden deze eveneens naar je doorgestort.

Wat is het verschil tussen royalties en vergoedingen?

Bij royalties is de verkoopsprijs vastgelegd door de verkoper van je werk. Bij vergoedingen ben jij het die de verkoopsprijs kiest.

Hoe zit het met de belastingen?

Als je meer dan 124,99 EUR vergoedingen ontvangt op jaarbasis dienen door de begunstigden deze bij diverse inkomsten aangegeven te worden (code 1200 bruto bedrag, code 1201 20% kostenforfait, rest wordt aan afzonderlijk tarief van 33% belast). Raadpleeg een boekhouder voor alle details, of de mensen van Unizo.

Kan ik meerdere boeken uitgeven bij jullie en telkens de prijs vastleggen?

Ja.

 

Juridisch

Van wie is het boek eens ik het bij jullie uitgeef?

Je boek is en blijft van jou. De auteur is en blijft de eigenaar van zijn boek bij BoekBoek. Wij zijn enkel een digitale uitgever met expertise die voor jou het ebook aanmaken.

Als ik bij jullie uitgeef, mag ik dan ook nog elders bv. een papieren versie uitgeven?

Natuurlijk! Als je bij ons uitgeeft, staat het je vrij dit ook te doen. We vragen geen enkele vorm van exclusiviteit.

Censureert BoekBoek?

Neen, we respecteren de auteursrechten. Maar we staan geen inhoud toe die een inbreuk is op de Belgische wetgeving. Daarom moet de auteur ook akkoord gaan met onze algemene voorwaarden. Blijkt een ebook toch inbreuk te maken tegen de Belgische wetgeving, dan wordt het onmiddellijk offline gehaald.

Heeft een e-boek een ISBN nodig?

Neen, dat is niet noodzakelijk. Maar indien je er een aangevraagd hebt, kan je het ons bezorgen. We vermelden het dan op je e-boek. Noteer overigens dat een e-boek versie van een bestaand (dus reeds uitgegeven papieren boek) een ander ISBN nummer nodig heeft. Ze worden immers beschouwd als 2 afzonderlijke werken.

Geven jullie mijn gegevens door aan derden?

Neen, met uitzondering van onze verkoopspartners die je op onze site vermeld ziet. Alle details lees je hier.

 

Verdere info

Wat is dat epub/Kindle-formaat?

Epub is de universele e-boek standaard. Daardoor kan je het e-boek op elke pc, tablet of smartphone lezen. Epub past zich immers aan naargelang de grootte en de resolutie van het scherm van het apparaat waarop je het e-boek leest. Zo heb je steeds de meest ideale leeservaring. Het Kindle-formaat is hier nog een verfijning van, eigen aan Amazon, met focus op gebruiksgemak.

Wat is zijn de belangrijkste verschillen tussen epub/Kindle en pdf als e-boekformaat?

Epub is het perfecte formaat voor e-boeken. Immers, het document past zich automatisch aan aan het toestel in kwestie. Zo heb je steeds het hoogste leesgenot. Pagina’s zijn zo zeer natuurlijk opgebouwd en aangepast aan jouw leeservaring. Het Kindle-formaat is hier een verfijning van, door en voor de e-readers van Amazon (Apps of toestellen) zodat downloaden & lezen nog vlekkelozer hand in hand gaan.

Pdf is een handig formaat als het e-boek een “vaste pagina-opmaak” moet hebben, of wanneer het een wetenschappelijk werk betreft met voetnoten en moeilijke formules. Zo komt het werk meer overeen met een papieren afdruk. Zo krijg je wel de layout die de auteur bedoelde, maar de tekst wordt niet automatisch aangepast aan je toestel. PDF-e-boeken zijn meestal ook veel groter qua bestandsgrootte en draaien niet tot moeilijker op ‘eenvoudigere’ e-readers, maar wel vlotjes op jouw computer of een iPad bijvoorbeeld. Een pdf voor een e-boek is niet hetzelfde als een pdf voor een papieren drukwerk. Goede “e-documenten” maken is een kunst. We doen ons uiterste best om elk boek maximaal compatibel te laten zijn met de doel-e-readers.

Kan ik ook in een andere taal dan het Nederlands schrijven?

Ja.

Hoe kan ik mijn e-boek terugvinden?

We leveren je alle details aan zodra je e-boek beschikbaar is of leveren je het ebook zelf aan, zoals je zelf wil.
label_voor_website

Hoe ‘groen’ ben ik als ik bij BoekBoek uitgeef?

Van zodra je een e-boek bij BoekBoek uitgeeft, doe je de natuur al een pleziertje.

Elk ebook is immers een 1000 boeken minder gedrukt. Zo bespaarden we in 2015 bijvoorbeeld 2320 bomen oftewel 29 hectares bos door het drukken van boeken te vermijden en uit te geven als ebooks.

Verder kiezen we voor onze papieren exemplaren een drukkerij die het officiële CO2-neutraal-label draagt. Samen gaan we voor een beter milieu, en BoekBoek neemt daarin zeker mee het voortouw.

Meer

Ik heb een andere vraag. Wat nu?

Geen enkel probleem. Contacteer ons vrijblijvend.