10000 thrillers via BoekBoek, wat een succes!

Romain, beter bekend onder zijn pseudoniem Marino Vusselbrant, heeft bij BoekBoek 2 e-boeken: “Bunker” en “De wraak van Stravatski”.

Samen werden ze vandaag meer dan 10.000 keer gedownload, terwijl in België al bij 1.000 boeken van een succes gesproken wordt in de uitgeverijwereld. Marino’s thrillers slaan meer dan aan. Tijd om kennis te maken met de man achter deze succesvolle thrillers! Welke raad geeft hij toekomstige BoekBoek-auteurs?

Wie ben jij eigenlijk? Vertel eens wat over jezelf als persoon.

marinoIk ben 62 jaar, geboren en getogen (en nog steeds woonachtig) in Bekkevoort. Sinds kort ben ik met vervroegd pensioen, na een 42-jarige loopbaan in de privé-sector. Na mijn studies A2 elektronica (zo heette dat destijds) ben ik vanaf de eerste dag werkzaam geweest als hersteller van huishoudtoestellen, video en tv – steeds in kleine ondernemingen. Om werk heb ik nooit verlegen gezeten ; het werk heeft mij steeds opgezocht. Mijn job gaf me, naast voldoening, een grote mate van zelfstandigheid, voornamelijk omdat ik vaak “de baan” op was, om bij de klanten aan huis te gaan herstellen. Nochtans was dat werk niet steeds eenvoudig, want kleine ondernemingen verschaffen niet dezelfde mogelijkheden inzake bijscholing en ondersteuning als grote bedrijven ; vaak was het zelf uitzoeken en improviseren om tot een oplossing te komen…

Hoe kwam je ertoe een e-boek uit te geven?

de-wraak-van-stravatskiEigenlijk ben ik inzake kennis van moderne communicatiemiddelen een volslagen nerd. Tot anderhalf jaar geleden wist ik zelfs niet dat er zoiets als e-boeken en e-readers bestonden. Toen ik op het VRT journaal hoorde over de nieuwe site BoekBoek was ik blij verrast. Ik had hier namelijk een manuscript onder een behoorlijke laag stof liggen (de wraak van Stravatski) en ik vermoedde dat ik daarmee wel een aantal lezers zou kunnen plezieren. Al snel bleek dat het boek goed werd onthaald. Dat heeft me uiteraard gestimuleerd om nadien ook het tweede boek “Bunker” (dat al een tijdje door mijn hoofd spookte) af te werken en in te zenden.

Hoe heb je je voorbereid alvorens een e-boek uit te geven?

Ik heb behoorlijk wat aandacht besteed aan de zuiverheid van mijn teksten. Je moet er als schrijver (en zeker als schrijver van fictie) steeds voor zorgen dat de lezer zich zo weinig mogelijk kan ergeren aan fouten in de tekst. Het verhaal moet zich ook vlotjes laten lezen, zodat men geen drie keer een zin moet herlezen alvorens te begrijpen wat (of wie) bedoeld wordt.

Was het makkelijk, uitgeven via BoekBoek? Toffe ervaringen? Slechte ervaringen?

Uitgeven via BoekBoek is echt kinderlijk eenvoudig. De ondersteuning is prima in orde. Al mijn vragen werden snel en deskundig beantwoord. Ze laten je zelfs kiezen tussen verschillende covers, als je er zelf geen bruikbare hebt.

Jouw e-boeken zijn een succesverhaal bij BoekBoek. Had je dat verwacht?

Je hoopt daar natuurlijk wel op, maar als je nooit wat hebt gepubliceerd, weet je eigenlijk niet wat je moet verwachten.

Hoe heb je het aangepakt om je boek bekend te maken bij het publiek? Welke tips heb je voor onze andere auteurs?

Mijn ambitie om bekendheid te verwerven is niet zo groot. Een eigen website heb ik niet, en op twitter of facebook ben ik al evenmin actief. Ik zou trouwens bij God niet weten wat ik altijd moest gaan vertellen op Twitter of Facebook… Ik hoop alleen dat mijn boeken voor zich spreken en dat ze met enig plezier worden gelezen.

Denk je dat je boek even goed had verkocht als je zélf geen reclame had gemaakt? Wat is zoal je conclusie? Waarom?

Ik moet bekennen dat ik nog helemaal geen reclame heb gemaakt. Maar ik verkoop dan ook niks : ik heb van in den beginne de drempel (om te downloaden) erg laag gelegd door de boeken gratis aan te bieden. Want schrijven is voor mij een hobby; ik hoef er geen geld mee te verdienen.

Welke 5 dingen mag een auteur -wat jou betreft- nooit vergeten en zijn superbelangrijk?

Wat ik ga vertellen geldt voornamelijk voor de schrijvers van fictie.

  1. Je mag de lezer nooit onderschatten door zaken te gaan uitleggen (voorkauwen) die eigenlijk al duidelijk zijn, of die de lezer zelf kan aanvullen.
  2. Het verhaal moet in grote lijnen in je hoofd zitten alvorens je begint te schrijven. Laat je gedachten er eerst een tijdlang mee spelen.
  3. Staar je niet blind op tekortkomingen in een tekst die je pas hebt geschreven. Leg hem opzij en bekijk hem daags nadien opnieuw met een frisse blik. Dingen die daags tevoren niet duidelijk waren, worden dan plots wél duidelijk.
  4. Al schrijvend doe je nieuwe ideeën op. Dat geeft grote voldoening. Maar soms loop je vast en zie je het niet meer zitten. Leg het verhaal dan een tijdje opzij. Maar geef er nooit definitief de brui aan. Aan alles is tenslotte een mouw te passen.
  5. Breng verbeteringen aan zolang het kan. Een tekst is nooit goed genoeg. Maar heb je eenmaal op de knop “verzenden” geklikt (naar BoekBoek uiteraard), herlees dan niks meer. Je ziet dan immers gegarandeerd binnen de vijf regels dingen die je nog snel zou willen veranderen…

Wat zijn de schrijfplannen voor de toekomst?

Voorlopig heb ik geen concrete schrijfplannen, al zit ik wel te broeden op een nieuw project. Dus vroeg of laat schiet ik opnieuw uit de startblokken, en dan ga ik er weer voor de volle honderd procent tegenaan.

 

De e-boeken van Marino kan je hier op BoekBoek vinden:

Zelf nieuwsgierig hoe een e-boek uit te geven?