Een boek lezen, of ebooks lezen op tablet of e-reader?

Nieuwe technologieën zijn allemaal goed, maar waarom zou ik lezen op een e-reader of iPad of andere tablet? Je kan toch gewoon teruggrijpen naar het papieren boek?

Of omgekeerd: nu er zoiets als een iPad bestaat, waarom zou ik nog gewoon traditioneel boeken lezen? We probeerden alle voordelen en nadelen van de verschillende leesmanieren op een rijtje te zetten. Resultaat: kom te weten wat voor een type lezer jij bent! Lees jij ebooks of lees jij boeken, en hoe lees jij?

Laat ons vergelijken!

kindle-boek-ebook-lezenHieronder vind je een tabel. In de 1e 2 kolommen kom je te weten waarover het gaat, met een beetje extra uitleg erna. Daarna heb je 3 kolommen:

  • Papier: het papieren boek zoals we het allemaal kennen. Denk maar aan een dikke turf zoals elk Harry Potter-boek wat jongeren keer op keer verslonden. Niks is zo lekker als de geur van de bladzijden van een “vers” boek.
  • Reader: een gewone e-ink e-reader die Kindle-compatibel is, zoals er velen zijn. Minder functies, beetje meer papierlook, maar o zo functioneel.
  • iPad: last but not least: alle iDevices van Apple, van de iPhone tot de iPad. Als voorbeeld namen we hier de iPad Mini (retina-editie), die qua vormgeving ongeveer overeenkomt met een e-reader, ietsje groter misschien, voorzien van de Kindle-app.

 

Item

Papier

Reader

iPad

Papiergevoel
Niet herladen per 3 boeken
Verlichting
Plaatsbesparend
Veel mogelijk
Vliegen meppen
Lichtgewicht
Scherp
Kleur
Handigheid
Modern
Milieubewust
Interactief
vanaf x boeken / maand 1 2 10

Conclusie: welk type lezer ben jij?

Lezertype 1: de boekenwurm

Ben je iemand die gaat voor authenticiteit, niet afhankelijk wil zijn gedurende meer dan 2 maand van batterijen en plant om op een onbewoond eiland 1 dikke turf keer-op-keer-op-keer opnieuw te herlezen, als een echte Robinson Crusoë? Wil je met je boek ’s avonds dan de muskieten of muggen een vroeg graf toewijzen? Dan is het papieren boek voor jou, dé uitkomst. Je gaat voor vertrouwde scenario’s en onafhankelijkheid van het stroomnet. Jouw boek leeft met je mee: ezelsoren, vlekken, notities en charmant verkleurde bladzijden incluis.

Ontdek onze papieren boeken

Lezerstype 2: lichtgewicht ervaren reiziger

Je gaat voor goed berekende luxe, afgestemd op gebruiksgemak en vertrouwen. Nog altijd vasthoudend aan het gevoel van papier, maar bewust naar een e-reader overgeschakeld omdat het minder weegt. Al die trips met een vliegtuig of lange autoritten zijn plots aangenamer zonder ballast. Al dat extra gesurf en ge-game moet voor jou niet. Kraakheldere letters, een heuse bibliotheek aan e-boeken en een dikke maand gerust per batterij is belangrijker. Verder liever rustig genieten van een virtueel boek, met een gekende toets van herkenning.

ebooks om te lezen op je Kindle e-reader

Lezerstype 3:  multimedia-mens

Je gaat voluit voor kleur, luxe en multimedia. Het e-boek is een maar deel van je activiteiten op je iPad. Maximale speed en vermogen, maar regelmatig even bijtanken elke paar dagen. Dat is echter geen enkel probleem omdat het deel van je routine is. Je luistert naar muziek terwijl je je boek leest, en checkt af en toe Facebook of Twitter eens terwijl je van het boek geniet. Toch nog geconnecteerd met de ‘echte’ wereld terwijl jouw e-boek je naar onbekende oorden verplaatst.

ebooks om te lezen op je iPad of tablet

Nog geen gratis App op je tablet om ebooks te lezen? Deze knoppen helpen je verder!

app store voor apps om Kindle ebooks te lezen Google play voor apps om Kindle ebooks te lezen