Hoe maak ik van m’n e-boek een ‘stomend’ succes?

Het eerste jaar van BoekBoek was er eentje vol leuke verrassingen. Met grote verwondering moesten we vaststellen dan niet de bekende auteurs -zoals Ivan Heylen of Mark Eyskens- de meeste e-boeken verkochten, maar dat een “onbekende” auteur zich bij de top verkopers op BoekBoek mag rekenen. Met zijn e-boek “Koken met stoom en combi stoom” mag Walter Larivière zeker van een succes spreken!  De hoogste tijd dus om bij Walter eens langs te lopen en te gaan luisteren wat nu exact het geheim achter zijn succes is…

Wie ben jij eigenlijk? Vertel eens wat over jezelf als persoon.

walterlariviereIk ben Walter Larivière en heb van 1998 tem. 2012 als kooktechnisch adviseur gewerkt in de keukensector – “huishoudelijk niveau”. Specialisatie koken met stoom en met combi stoom. In 1999 heb ik met en voor ATAG de eerste eenvoudige stoomoven in België gelanceerd. 
Sinds dan ben ik nauw betrokken geweest bij de snelle ontwikkeling van die eerste stoomoven tot de huidige combi steamers waarvan sommigen de prestaties van een professionele combi steamer evenaren. Ik ben geïnteresseerd hoe keukenapparaten werken, wat hun mogelijkheden zijn en wat er eventueel kan aan verbeterd worden en, naar de gebruiker toe. Elk merk zegt het beste te zijn en argumenteert dat met correcte of incorrecte informatie. Een alles behalve aangename situatie voor mensen die belangrijke bedragen willen investeren in apparaten die dagelijks de verwachtingen perfect moeten inlossen.

Aangezien ik in 2008 voor zo wat iedereen in de sector gewerkt had, een schat aan ervaring had opgedaan en aan een middel dacht om objectieve en niet merkgebonden informatie ter beschikking van de consument te brengen, lanceerde ik mijn websites “kokenmetstoom.be” (en “cuisineralavapeur.net”). Beide websites haalden in 2013 elk een 70.000-tal bezoekers. Samen tellen ze op dit moment een 16.000 geregistreerde gebruikers.

Hoe kwam je ertoe een e-boek uit te geven?

Mag ik van mezelf zeggen dat ik een ‘neus’ heb voor opportuniteiten? Zoals diverse ingrediënten resulteren in een gerecht, zo kunnen aparte factoren tot een idee en een initiatief leiden. Je moet alleen de samenhang ‘zien’.

Hoe heb je je voorbereid alvorens een e-boek uit te geven?

Niet.
 Via het forum op mijn website worden wekelijks heel wat kooktechnische vragen over koken met stoom en koken met combi stoom gesteld. Uit statistieken van de website blijkt dat ‘recepten’ een heel populair item zijn. Blijkt eveneens dat er veel recepten, gaartijden en temperaturen gedownload en afgedrukt worden om in de keuken tijdens het koken te gebruiken. Tablets of handcomputers bieden de mogelijkheid om bestanden in te laden en ze waar dan ook te raadplegen. Ook in de keuken. De optelsom van deze vijf elementen resulteerde haast automatisch in het zien van de opportuniteit om op basis van de website een e-boek samen te stellen. – Alle relevante kooktechnisch informatie plus een aantal specifieke recepten mits enkele kliks beschikbaar terwijl men kookt.

Ik ben gewoon mijn kennis in een bestand beginnen tikken.
 Schrijven gaat me gemakkelijk af, hoewel ik leerde dat er een verschil is tussen een tekst intypen of een tekst maken die bedoeld is voor publicatie. En het is en blijft hard werken. Echt. Ik heb een kleine honderd pagina’s bij elkaar geschreven en het valt echt niet mee om élke dag aan die pc te gaan zitten en beginnen werken. Dikwijls moest ik voortdurend bronnen met kooktechnische literatuur raadplegen om zeker te zijn dat alle wel correct was wat ik ging publiceren. Het eigenlijke schrijven verloopt dan ‘met horten en stoten’ wat soms aardig frustrerend kan zijn.

Was het makkelijk, uitgeven via BoekBoek? Toffe ervaringen? Slechte ervaringen?

De redacteur van BoekBoek is als een bewaarengel voor mij geweest. Geen idee bvb. dat ik met alinea’s moest werken. (nvdr. Meer info hier) Ook met alle andere vragen kon ik ‘any time’ bij hem terecht. – Zelfs een keer op zondag! Nadat ik de volledige tekst aan de redactie had gemaild, zijn zij zo goed geweest om me bij te staan. Ik heb erg veel van ze geleerd wat zeker van pas zal komen bij een mogelijk volgend boek. Geen kwaad woord dus over BoekBoek!

Het e-boek werd een succesverhaal bij BoekBoek. Had je dat verwacht?

eurosDat was/is dus dubbel. Geen idee hoe mijn culinair e-boek zou verkopen. Zelfs met twee mailingen naar al de referenties van mijn website ‘blijft’ de verkoop beperkt. Vergeleken met de oplage van ‘de boeken van Meus’ is het een peulschil. Maar je moet naar het doel kijken waarvoor het e-boek bedoeld is: tablets. 
En dat is nu net het mooie: wat tablet-lectuur betreft denk ik dat we op dit ogenblik pionieren en dat we op echt grote oplagen nog even zullen moeten wachten. Persoonlijk denk ik dat boeken of uitgaven om snel te raadplegen, zoals een kookboek, uitgesproken kanshebbers zijn in de (toekomstige) markt van e-boeken.

Hoe heb je het aangepakt om je boek bekend te maken bij het publiek? Welke tips heb je voor onze andere auteurs?

Even opsommen, een ‘recept’:

  • Nieuwsbrief via mijn website – ongeveer 8000 referenties.
  • Reclame via mijn Facebook pagina.
  • Reclame op de homepage van mijn website.
  • Lage introductieprijs tijdens een beperkte periode waarna de prijs steeg.
  • Samen met iets hogere prijs een wedstrijd waarbij uit de kopers die binnen een bepaalde periode kochten, een diner bij de auteur kon gewonnen worden.
  • Wees creatief! Wees creatief! Wees creatief!

Denk je dat je boek even goed had verkocht als je zélf geen reclame had gemaakt? Wat is zoal je conclusie? Waarom?

In geen 856 kilometer! Weet u wat het uitgeven van een papieren boek kost? – Waarbij ik een liefhebber blijf om te ruiken in een nieuw gekocht boek… En probeer een klassieke uitgever maar geïnteresseerd te maken om te investeren in het boek dat jij geschreven hebt. – Zonder 120% zekerheid van verkoop begint men daar niet aan.

Welke 5 dingen mag een auteur -wat jou betreft- nooit vergeten en zijn superbelangrijk?

  1. Je moet een interessant onderwerp hebben waar belangstelling voor bestaat.
  2. In de mate van het mogelijke moet je die mogelijke belangstelling kunnen meten. – Met ‘hier zullen beslist lezers voor bestaan’ ben je niks.
  3. Over voldoende tijd beschikken om minstens enkele uren na elkaar regelmatig te kunnen doorwerken.
  4. Een uitgever met kennis van zaken en die je goed begeleidt is super-belangrijk.
  5. Geef nooit op.

Wat zijn de schrijfplannen voor de toekomst?

Ik twijfel over een kookboek over het werken met enkele specifieke producten, of een boek over geestelijke gezondheid.

Dank je, Walter, voor het delen van al deze wijsheid, tips en ervaringen!

Geen dank, graag gedaan.

 

Ontdek de boeken van Walter