Ik schreef een verhaal. Wat nu?

Boeken schrijven is een kunst. Toch schrijf je al snel een degelijk verhaal. Hoe kan je nu, mits enkele goeie richtlijnen, van je verhaal een top-boek maken? We zetten alles even op een rijtje hoe het best in een goeie vorm te gieten.

Weet voor wie je schrijft

Ken je lezers. Doe onderzoek. Bedenk wie de persoon is die je boek gaat lezen. Schrijf je voor vrouwen/mannen? Welke leeftijd is je doelgroep? Je taalgebruik is  zeer kenmerkend hiervoor. Schreef je al je verhaal, lees het dan na en controleer je verhaal op dit gegeven. Het moet gewoon passen.

Meer weten? Bekijk onze gratis online cursus.

 Inspiratie

Eén magisch moment is niet genoeg om een verhaal rond te bouwen. Je gaat meerdere momenten moeten kristalliseren tot een samenhangend gegeven. Noteer dus -waar je ook bent- je goeie invallen. Ook al is je verhaal af, je kan nog altijd iets bijwerken. Niet al je goeie elementen moeten zonodig in dit verhaal: bouw je bibliotheek van elementen op voor volgende verhalen.

“Schrijf” op computer

Een bestand in je favoriete tekstverwerker is de beste oplossing. Schrijven op papier kan dan misschien romantischer lijken, maar is zeker niet handiger! Zodra je met een uitgever in aanraking komt, gaat hij je je manuscript ‘digitaal’ vragen. Als je dan snel “een Word-bestandje” kan aanleveren, is dat een héle stap vooruit. Correcties zijn ook makkelijker: tekst op computer kan je immers doorzoeken. Schreef je echter op papier? Dan komt nu het overtypen van het werk… Er bestaan ook speciale firma’s die dit professioneel voor je doen, maar dat is dan weer dikwijls een kostelijke grap.

vulpen

Enkele basisregels om goed te schrijven

  • Je zal keuzes moeten maken: wat wel, wat niet. Hoe diepgaand ga je in op een personage? In welke tijd ga ik vertellen?
  • Maak vooraf een plan: een architect doet dat ook.
  • Zoek naar het verhaal dat je onderscheid van andere schrijvers: je e-boek zal moeten opvallen. Je moet een “accroche” (haakje) hebben om je reclamecampagne aan op te hangen. Uniek zijn helpt.
  • Neem de tijd om je personages uit te werken, ook al publiceer je al die informatie niet: je hoofdpersonen moeten je vrienden worden. Ken ze door en door.

Lees je verhalen na.  Corrigeer bestaande verhalen en onthou deze regels voor de toekomst.

Meer weten? Bekijk onze gratis online cursus.

Stijl.

Stijl gaat niet zozeer over de verbale kunstjes die de schrijver gebruikt, maar gaat veel meer over hoe hij het verhaal bij de lezer brengt, dus over communicatie. Een paar korte, krachtige zinnen zonder franje doen het bij het beschrijven van een tragisch voorval bijvoorbeeld veel beter dan lange zinnen waarin een handvol metaforen zitten. Een goede stijl zorgt ervoor dat de drie elementen van een boek, namelijk handeling, tijd en plaats op de juiste manier tot leven gewekt worden. De lezer mag op geen ogenblik twijfelen over de verteltijd en de vertelruimte en hij moet precies weten wat er gebeurt, anders haakt hij af. Onthou dit even, en lees de volgende tip…

Schrappen, schrappen, schrappen (en verbeteren)

Schrijven is schrappen en schaven. De eerst versie van een verhaal kan en mag nooit de definitieve versie zijn. Soms dient de schrijver zelfs verschillende malen met de verbeterkam door de tekst te gaan. Dat bijvoorbeeld na elk nieuw hoofdstuk doen is van het goede te veel en zelfs puur tijdverlies. Verbeteren kan betrekking hebben op het verhaal zelf, maar even goed op tikfouten of op stijl.

En verder?

Benieuwd naar enkele échte dooddoeners, of do’s and don’ts om je boek een hit te maken? We hebben een gratis (jawel, gratis) e-boek voor je. Schrijver Willy Bogaerts zet in een kort e-boekje alles haarfijn op digitaal papier en leid je doorheen het bos dat een goed verhaal schrijven kan zijn. Je kan het gratis via BoekBoek downloaden. Is je verhaal al klaar? Stuur dan jouw digitale copie van je manuscript door naar de BoekBoek-staff.

Meer weten?



Gratis white paper (pdf)

Download gratis (Kindle)

amazon-kindle-logo


Blij met dit gratis ebook? Like & deel het met je vrienden.