Les 1: Ik schrijf een boek – maar hoe begin ik er aan?

In Vlaanderen verschijnen elk jaar een paar duizend nieuwe boeken. Als anderen zo’n verhaal kunnen schrijven, waarom zou jij dat dan niet kunnen? Volg onze handige tips!

Hoe begin je er aan?

Schrijven is immers een vak en dat moet je onder de knie krijgen, desnoods met vallen en opstaan. Eén overweging voor we van start gaan: laat je niet verkrampen of zelfs van de wijs brengen door wat volgt, het is geen evangelie en alleen bedoeld als goede raad.

“De vertrekbasis bij het schrijven moet altijd zijn: een goed boek is een goed verhaal dat goed geschreven is”

Die basisgedachte moet je altijd voor ogen houden. Het is natuurlijk vlugger gezegd dan gedaan. Iedere schrijver, de debutant zowel als de beroepsauteur, moet  zich aan een aantal regels houden die we in een viertal rubrieken kunnen onderbrengen:

  • Voor wie schrijf ik?
  • Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?
  • Op welke manier ga ik schrijven?
  • Welke regels moet ik naleven bij het schrijven van fictie?

Voor wie schrijf ik?

Een schrijver moet aan zijn lezers denken, zonder hen bestaat hij immers niet. De lezer is zijn eerste natuurlijke bondgenoot. Dat hij een precies beeld van zijn lezers in het hoofd zou hebben, is nagenoeg onmogelijk. Wel is het zo dat het gekozen genre – en dat moet het soort verhalen zijn waar de schrijver zich het best thuis in voelt – niet alleen zijn eigen  wetmatigheden heeft, maar ook zijn specifieke lezers.

De lezer van wat nogal eens denigrerend een stationsroman genoemd wordt is een totaal ander iemand dan wie een psychologische roman ter hand neemt. De lezer van een chicklit is over het algemeen een jonge vrouw, een thriller daarentegen is niet leeftijdsgebonden.

Wie kiest voor de grootste kans op succes en het daarbij horende eventuele geldgewin, gaat best de richting uit van de spannende literaire thriller of van het boek met erotische kantjes, twee genres die ‘vandaag de dag’ hoog scoren in de verkoopcijfers. Maar wie garandeert dat dit morgen nog zo is?

De regel blijft wel: kies voor het genre waar je je het best in voelt en waarbij  je het meeste plezier bij het schrijven geniet.

Meer weten?Gratis white paper (pdf)

Download gratis (Kindle)

amazon-kindle-logo


Blij met dit gratis ebook? Like & deel het met je vrienden.