Lezen drie kwart van de jongeren liever van papier?

Eerder deze week kwam een Engelse enquête van The Bookseller naar boven met als grote kop “Nearly three quarters of young people prefer print”. Traditionele media sprong erop als vliegen op… je weet wel. Maar als je de feiten bekijkt die uit de enquête kwamen, is deze conclusie dan juist?

readingEven de echte harde cijfers uit het onderzoek bij deze jongeren uit Groot-Brittanië:

Voorkeur

  • 27% verkiezen e-boeken
  • 31% koopt nooit e-boeken
  • Wie ebooks leest, doet dit in 39% van de gevallen op een e-reader, 37% gebruikt dan weer de smartphone en 36% op een tablet zoals iPad.

Prijs is de grootste dealbreaker

  • 81% koopt boeken in het algemeen met eigen geld
  • Jongeren vinden lectuur te duur: £6,99 is een normale prijs voor een boek, maar te duur voor een e-boek: maar 10% zou deze zelfde prijs voor een e-boek betalen.
  • De prijs voor paperbacks is maximaal £5,00 à £7,00 volgens de meerderheid, voor ebooks ligt hun prijs tussen de 3 à 5 pond, of ideaal onder de 3 pond (3,84 EUR)

Echte conclusie?

readingJongeren verkiezen dus hélémaal geen papieren boeken: jongeren willen betaalbare lectuur, of dit nu e-boeken of papieren versies zijn. Boeken, eender welke, zijn in het algemeen te duur. Dit is de échte conclusie van dit onderzoek.

Onze aanbevelingen?

Wil je goed jouw boek of ebook verkopen, ken dan je wereld. De prijs is belangrijk om elke lezer te bereiken.

Voor papieren boeken zou de verkoopprijs dus volgens de enquête onder de £5,00 (6,40 EUR) moeten liggen. In realiteit is dit niet zo: loop eender welke boekenwinkel binnen en een thriller in de boekenrekken verkoopt meestal rond de 19 EUR, een dikke 13 EUR te duur dus. “Logisch” als je denkt hoeveel extra tussenpersonen nodig zijn om het manuscript van de auteur om te zetten naar een papieren boek in de winkelrekken.

Voor e-boeken raden de UK-tieners een ideale prijs aan van 3 à 5 pond, met £3,00 ongeveer 3,84 EUR. Met een richtprijs op ebooks bij BoekBoek van 3,99 EUR zitten we dus mooi in de lijn van de verwachting!

 

Het originele artikel van The Bookseller vind je hierHet INCT letterlijk overgenomen artikel, vind je hier