Zorgt jouw tablet of laptop voor ’n slechte nachtrust?

Lichtgevende tablets of e-readers-met-achtergrondverlichting die worden gebruikt om voor het slapen nog te lezen, kunnen zorgen voor een slechtere nachtrust.

Mocht je jouw laptop meenemen in bed, verkrijg je hetzelfde resultaat. Hoe kan je -heel eenvoudig- dit slaapprobleem vermijden of oplossen?

Blauw licht

iphone-ipad-on-bed-screenOnderzoekers van de Harvard Medical School in de VS hebben ontdekt dat mensen na het lezen moeilijker in slaap vallen en minder goed slapen. Boosdoener is blauw licht, dat ook wordt afgegeven door smartphones, laptops en led-verlichting. Volgens de wetenschappers kan de biologische klok hierdoor worden verstoord. Blauw licht is immers “wakker zijn”, kijk maar eens omhoog naar de blauwe lucht overdag…

Slechte nachtrust

Als mensen ’s avonds in contact komen met blauw licht wordt soms minder van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. De Harvard-onderzoekers lieten twaalf mensen twee weken lang slapen in een laboratorium. Vijf dagen lazen zij voor het slapen uit een fysiek boek, terwijl de andere vijf dagen een iPad werd gebruikt.

Is lezen op een elektronisch toestel slecht?

Helemaal niet: het gaat hier over ’s avonds lezen op eender welk toestel met achtergrondverlichting, dat kan dus evengoed jouw laptop zijn.

  • Voor wie graag een e-reader gebruikt, neem een e-reader met e-ink: dit imiteert fantastisch het gevoel en de look van papier, zonder enige “blauw licht”-nare gevolgen.
  • Op computers met Windows, Linux en Mac en op iOS-apparaten is de software F.lux beschikbaar om de effecten van blauw licht tegen te gaan. De app zorgt ervoor dat schermen ’s avonds warmere kleuren afgeven, waardoor het makkelijker moet worden om in slaap te vallen na gebruik van elektronica. Vele operating systemen hebben dit nu ook al standaard ingebouwd.
  • Eenzelfde warme kleuren functie (“Night Shift”) bestaat op iPads en iPhones in de recentste versies als standaard.

Veel leesplezier!