Veelgestelde vragen over ebooks uitgeven als auteur

In iedereen schuilt een schrijver. Als auteur wil je dan op de meest eenvoudige en transparante manier je werk uitgeven. Ook als bedrijf heb je nood aan een snelle en correcte publicatiewijze. Op deze pagina zetten we de meest gestelde vragen alvast voor je op een rijtje.

Ik als auteur

Ik ben GEEN beroepsauteur. Kan ik bij jullie terecht met mijn manuscript voor mijn boek?

Ja natuurlijk! BoekBoek richt zich tot:

 • Iedereen die zelf iets heeft geschreven, of het nu fictie is of non-fictie. Is het nu een roman, thriller, detective, jeugdroman, haikubundel, autobiografie, … het lukt allemaal!
 • Iedereen die geen risico wil nemen om op eigen houtje iets te maken… vaak vol met technische fouten. Ebooks zijn nu eenmaal iets heel technisch achter de schermen.
 • Uitgevers. Je hebt een goed manuscript ontvangen, maar het uitgeven op papier is commercieel niet haalbaar.
 • Uitgaves van alle vormen van fictie & non-fictie met een verhalende component. We doen dus geen publicaties voor de academische wereld: dissertatie, thesis, naslagwerk, paper, ….

Het concept van BoekBoek is om op een snelle, eenvoudige en bijzonder goedkope manier IEDEREEN in staat te stellen zijn hersenspinsels uit te geven op een kwalitatief hoogstaande manier. Vanaf 149,- euro (inclusief btw) aan aanmaakkosten kan je bij ons terecht. Een menselijke prijs, zodat je na verkoop van een paar ebooks al snel terug uit de kosten bent als auteur! Verder ben je zeker dat jouw ebook volgens beproefde internationale standaarden op de markt gebracht wordt. Dit geeft je de meeste vrijheid om je ebook op de markt te brengen, terwijl BoekBoek de complexe dingen voor je regelt.

Ik ben een beroepsauteur. Kan ik bij jullie terecht met mijn boek?

Ja natuurlijk! Hou er wel rekening mee dat je zelf moet beschikken over de nodige rechten bij je uitgever tot het zelf uitgeven van e-boeken. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld al een papieren versie van je boek is uitgegeven.

 

Publiceren bij BoekBoek

Welke publicaties aanvaarden we?

De inhoud en of het onderwerp: daar beslist de auteur over. Het hoeft dus niet noodzakelijk een roman te zijn, maar wel verhalend of vertellend. Het kan nuttige informatie voor je klant zijn. Let wel: pure reclame, obsceniteiten, racisme, oproepen tot haat… worden niet aanvaard.

Mag mijn werk inhoud bevatten die indruist tegen de Belgische wet?

Neen. Je hebt dienaangaande ook een bindende verbintenis aangegaan tegenover ons door het aanvaarden van onze algemene voorwaarden én die van Amazon. (zie o.a. Art.5 van onze algemene voorwaarden hieraangaande, en de algemene voorwaarden van Amazon). Inhoud die wettelijk niet kan, weigeren we pertinent.

Hoe ga ik te werk om mijn werk uit te geven bij BoekBoek?

Je hebt slechts 5 minuten nodig. Alles kan letterlijk online gebeuren. Contacteer ons en volg de stappen. Heb je geen cover? Geen nood, ook daar hebben we een oplossing voor. Allemaal deel van de service op maat.

Hoe lever ik best een document/manuscript aan?

Je hebt de keuze tussen een Microsoft Word .doc of .docx formaat dan wel Apple .pages formaat. (Open Office documenten en Wordperfect-documenten zijn eventueel ook mogelijk) Belangrijk: zet alles in standaard opmaak en je titels in ‘kop1’ opmaak. (‘heading 1’, ‘hoofding 1’, …). Waarom vragen we dit? Dit is belangrijk voor een snelle, correcte verwerking van je document tot een ebook-bestand door onze medewerkers. Immers, hoe zou je anders hoofdstukken aanduiden?

Extra tip: druk enkel op Enter/Return nà elke paragraaf in je manuscript, niet na elke lijn. Dit bespaart je extra kopzorgen achteraf.

Twijfels hoe? Raadpleeg onze snelle handleiding voor Apple Pages of onze snelle handleiding voor Microsoft Word.

Kan ik een manuscript ook aanleveren in pdf?

Neen, maar laat ons eerst even praten.  (Vaak wil men namelijk pdf voor zaken zoals wetenschappelijke werken met voetnoten en formules bijvoorbeeld, maar voor iets verhalends/vertellend is dit moeilijker) We gaan dit geval per geval bekijken. Zo controleren we vele factoren en vermijden verwarring. Een pdf -ebook is immers niet hetzelfde als een pdf voor een papieren drukwerk. Het vergt ook veeleer extra werk en de kostprijs is ook variabel. Goeie raad: lever dus steeds aan, waar mogelijk, in Microsoft Word-, Pages-, of Open Office-formaat.

Welke cover lever ik best aan?

Alles kan zolang jij de eigenaar bent van de illustratie. Gebruik dus geen covers die niet jouw IP (Intellectual Property, ‘eigendom’) zijn. Onfatsoenlijke covers worden ook geweigerd. Als bestandsformaat raden we .jpg of .png aan.

Twijfels hoe? Raadpleeg onze snelle handleiding voor aanleveren van covers. Ben je geen creatief genie? Laat het ons weten, samen vinden we wel een leuke oplossing op basis van rechtenvrije beelden.

Wat gebeurt er als ik een onfatsoenlijke cover doorstuur?

Dan zullen we die weigeren en je per e-mail vragen ons een andere cover te bezorgen. Als je dit wenst, kunnen we ook een ander covervoorstel aanreiken.

Kan ik enkel in het Nederlands uitgeven?

Neen, je kan ook in een andere taal je boek schrijven, zelfs dialecten zijn mogelijk.

Hoe weet ik wanneer mijn werk online beschikbaar is?

Je krijgt van ons een e-mail van zodra je werk beschikbaar is.

Ik ben gehaast. Is er een mogelijkheid om mijn boek erg snel on-line te krijgen?

Ja. We voorzien in een Express service. Deze is iets duurder maar je boek zal dan ook sneller verschijnen. Best ons even contacteren voor meer informatie.

Welke lettertypes kunnen gebruikt worden in een publicatie?

Ebooks gebruiken een universeel formaat dat door alle moderne smartphones/tablets gelezen kan worden. De prijs die je hiervoor moet betalen is het inperken van allerlei versieringen. Er wordt dus standaard gewerkt met 1 lettertype en 1 type van hoofdstuktitel. Zo garanderen we maximaal leesplezier voor de lezer. Immers, de leestoestellen zelf kunnen eender welk ingesteld lettertype toch wijzigen naargelang de instellingen van de e-reader volgens de voorkeuren van de lezer.

Hoe zit het met verbetering van duidelijke fouten na publicatie?

Standaard is er geen correctie voorzien. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud. Wij redigeren je werk niet. Echter, net zoals jij streven wij naar kwaliteit en kan er bij gegronde reden een verbetering worden aangebracht. Contacteer ons voor meer informatie. We helpen je graag verder met goeie raad. We kennen immers goeie redigeer-adressen.

Hoelang blijft mijn boek online staan bij BoekBoek?

Voor boeken die we op onze eigen servers hosten (gratis boeken) is dit minimaal een jaar. Alle andere werken worden als ebook bij Amazon geplaatst als onze verkoopspartner, in overleg met jou. Daar ben jij meester van jouw ebooks, dus kan je je boek lang online houden of offline halen op het moment dat jij kiest. Natuurlijk linken we wel naar jouw Amazon-locatie. We zijn immers trots op jouw uitgave. We vragen ook geen exclusiviteit en ondersteunen zo goed mogelijk de auteur bij de eerste stappen in de ebook-wereld. Onze experten zorgen voor zorgeloosheid op ebookvlak tegen een heel democratische prijs, zoals je al merkte.

Financieel

Hoe betaal ik de aanmaak van m’n ebook?

Wij gebruiken hiervoor  een standaard  overschrijving. Geen ongekende dingen, maar betrouwbare oplossingen. Je krijgt ook mooi een factuurtje afgeleverd, ook al ben je gewoon een particulier. We doen alles heel transparant.

Is mijn betaling veilig via jullie website?

Ja. Wij regelen niets via rare knopjes of ingewikkelde betaalopdrachten , maar jouw overschrijving verloopt eenvoudig via jouw vertrouwde bank of online bankingoplossing. Wij geven een factuur, jij betaalt die. Geen gedoe, eenvoud is vaak de beste oplossing.

Wie bepaalt de verkoopsprijs van mijn ebook bij BoekBoek?

Jij, als auteur van het boek, bepaalt de verkoopprijs. We geven je wel goede raad. Als eender welke dienst je een keuze niet toelaat, dan stellen we voor niet met hen in zee te gaan. Hou als auteur altijd de touwtjes in handen. Een gouden tip.

Ik wil geld ontvangen voor mijn e-boek, hoeveel vraag ik nu best?

Dat moet je helemaal zelf bepalen. Hou enkel rekening dat er in je verkoopsprijs steeds btw inbegrepen is voor ebooks die verschillen land per land. (ook al beloofde Vadertje Staat dit te laten zakken en uniform te maken) Bedenk ook dat hoe duurder jij je boek gaat maken, hoe minder mensen bereid zullen zijn je boek te kopen.

Een goeie raad: neem maximaal de helft van wat jouw ebook als papieren boek zou gekost hebben. Zo kom je maximum op 9,99 EUR uit, een richtlijn die onze verkoopspartner Amazon trouwens ook aanbeveelt.

Mag ik mijn boek ook gratis ter beschikking stellen?

Ja natuurlijk, we raden dit zelf aan en zien hier ook de vruchten van bij de bekendheid van de startende auteur. En hier zijn zelf verschillende goede redenen voor:

 • Misschien is het je bedoeling om zoveel mogelijk lezers te bereiken. Dit is vooral nuttig bij de eerste stappen in het boekenlandschap.
 • Als je e-boek nuttige informatie bevat die je als een dienst wil aanbieden.
 • Je wilt geen geld verdienen aan je publicatie maar ze gewoon ter beschikking stellen.

Waaruit bestaat mijn vergoeding?

Voor vergoedingen van je ebook verwijzen we je graag naar Amazon die de uiteindelijke verkoop van het door ons aangemaakte ebook voor je zal regelen.  Hierin hebben ze duidelijke spelregels. Je kan tot wel 70% van de inkomsten uitbetaald krijgen! Meer info hierover vind je hier. Natuurlijk verduidelijken we je graag alles bij enige twijfel. En ja, BoekBoek wil géén enkel deel van deze vergoeding. Alles is voor jou.

Welk percentage v/d vergoedingen krijg ik bij jullie? En hoe berekenen jullie dat?

Standaard bij uitgeverijen krijgt de auteur de zogenaamde auteursbijdrage, d.i. normaliter 10% van de kostprijs van het papieren boek. Bij ebooks probeert BoekBoek hier een veel auteursvriendelijkere approach te volgen: 80% voor de auteur is wat veel anno 2018 en volgende, maar tot 70% lukt voorlopig wel! Bemerk het verschil: 70% in plaats van 10%. Hiervoor vertrouwen we op onze ebook-partner, Amazon, die jou met de regelmaat van de klok uitbetaalt. BoekBoek zélf komt niet tussen in de uitbetalingen en wil ook geen deel van deze betalingen. Waarom & alle details hieraangaande, lees je op deze pagina.

Wat met btw en ebooks?

In België zijn e-boeken onderworpen aan maar 6% btw (sinds 1 april 2019, daarvoor was het 21%), dat was een verschil met een papieren boek (6% btw), maar dat is nu weggewerkt. Voor de eenmalige kost bij aanmaak van een e-boek ben je aan 21% btw onderworpen, omdat dit een ‘dienst’ is. Let op voor ebook verkoop: BTW kan ook nog eens verschillen van land tot land, maar dat regelt Amazon heel transparant voor je, en zie je mooi opgelijst.

Hoe zit het fiscaal met een vergoedingen, royalties,..?

Geen zorgen, bij verkoop van je ebooks regelt Amazon dit vrij complexe verhaal heel eenvoudig & transparant voor je. Als auteur dus weer een zorg minder. BTW op ebooks is in vele landen, waaronder België, 6%.

Wat is het verschil tussen ‘royalties’ en ‘vergoedingen’?

Eigenlijk een puur technisch verschil qua woordgebruik en inhoud: bij royalties is de verkoopsprijs vastgelegd door de verkoper van je werk. Bij vergoedingen ben jij het die de verkoopsprijs kiest. Ook al spreken we dus vaak over ‘royalties’, technisch zijn dit vergoedingen in vele gevallen.

Hoe zit het met de belastingen?

Als je meer dan 124,99 EUR vergoedingen ontvangt op jaarbasis dienen door de begunstigden deze bij diverse inkomsten aangegeven te worden (toen we dit checkten: code 1200 bruto bedrag, code 1201 20% kostenforfait, rest wordt aan afzonderlijk tarief van 33% belast). Ons advies: raadpleeg echter een boekhouder voor alle details, of de mensen van Unizo. Zij staan je graag bij als beginnend ondernemend auteur.

Onze verkoopspartner Amazon zal je electronisch ook de nodige documenten voor belastingsdoeleinden ten gepaste tijde kunnen aanleveren.

Kan ik meerdere boeken uitgeven bij jullie en telkens de prijs vastleggen?

Ja, natuurlijk.

 

Juridisch

Van wie is het boek eens ik het bij jullie uitgeef?

Je boek is en blijft van jou. De auteur is en blijft de eigenaar van zijn boek bij BoekBoek. Wij zijn enkel een digitale uitgever met expertise die voor jou het ebook aanmaken.

Als ik bij jullie uitgeef, mag ik dan ook nog elders bv. een papieren versie uitgeven?

Natuurlijk! Als je bij ons uitgeeft, staat het je vrij dit ook te doen. We vragen geen enkele vorm van exclusiviteit.

Censureert BoekBoek?

Neen, we respecteren de auteursrechten. Maar we staan geen inhoud toe die een inbreuk is op de Belgische wetgeving. Daarom moet de auteur ook akkoord gaan

Blijkt een ebook toch inbreuk te maken tegen de Belgische wetgeving, dan wordt het onmiddellijk offline gehaald.

Heeft een e-boek een ISBN nodig?

Neen, dat is niet noodzakelijk. Maar indien je er een aangevraagd hebt, kan je het ons bezorgen. We vermelden het dan op je e-boek.

Wist je dat een ebook-versie van een bestaand (dus reeds uitgegeven papieren) boek een ander ISBN nummer nodig heeft dan die van de papieren versie? Ze worden immers beschouwd als 2 afzonderlijke werken.

Privacy

Geven jullie mijn gegevens door aan derden?

Neen is het standaard antwoord. BoekBoek gaat heel secuur met je gegevens om. Zo stockeren we alles veilig offline, en werken we met beveiligde verbindingen. Verder ondernemen we alles wat nodig is ter bescherming van jouw privacy.

 • Zo zullen we als stelregel “alle gegevens voor ons houden”, en trouwens je enkel contacteren wanneer dit nodig is. Spam krijg je van ons niet. Onze gegevens zijn voornamelijk nodig om facturatie/publicatie te vergemakkelijken.
 • Let wel: als we voor onze verkoopspartners die je op onze site vermeld ziet  je gegevens nodig hebben in het kader van de aanmaak, publicatie en administratie voor uitbetaling van het ebook, dan vragen we ze je expliciet ze bij de aanmaak van elk boek via een speciaal in te vullen (eenvoudig) formuliertje en vragen we telkens je toestemming. Wil je dit niet, kan dit perfect: op dat moment zal BoekBoek geen actie ondernemen en kan je, als je dit wenst, zelf met de verkoopspartner (bijvoorbeeld Amazon) in dialoog gaan.

Respecteren jullie mijn privacy volgens de GDPR-wetgeving?

Ja. Meer nog: als je géén klant bent van BoekBoek en je stelt een vraag via onze website, beantwoorden we je vraag en slaan we verder je gegevens niét op. Als klant van BoekBoek worden je gegevens enkel gebruikt voor facturatie en aanmaak van het ebook en algemene informatie (zie de vraag hierboven). Toch, om het je even makkelijk te maken, alles op een rijtje wat we doen in het kader van de GDPR-wetgeving:

 • Wij vragen altijd toestemming voor we iets met je gegevens doen. Elke keer opnieuw.
 • Wil je weten welke gegevens we van je bezitten of wil je ze graag hebben? Contacteer ons gerust en we geven je ze graag ter inzage. Het betreft vaak ‘gewone’ gegevens: o.a. je naam, je adresgegevens, jouw e-mail, het bankrekeningnummer wat je ons verstrekte en jouw gepubliceerde ebooks via BoekBoek. 
 • Wil je al je gegevens bij BoekBoek wissen? Contacteer ons gerust en we doen direct het nodige.

Alle verdere details lees je hier.

En wat met mailinglijsten?

Onze algemene stelregel: wij ‘spammen’ niet. Wij laten jou kiezen of je op de hoogte wilt gehouden worden door ons.

 • Wil je op de hoogte blijven van al wat BoekBoek doet? Vind dan nu onze Facebook-pagina leuk & verneem al het laatste nieuws. Zo kan je zelf kiezen wat je van ons wil vernemen.
 • Toch per toeval een ongewenste communicatie van BoekBoek? Technische fouten gebeuren in de echte wereld. We doen al het mogelijke om ervoor te zorgen dat dit niét gebeurt, maar toch. Contacteer ons dan via eenvoudige reply op ‘die’ mail of via ons online formulier. We ondernemen dan direct de nodige stappen. We helpen je graag, met respect voor jouw wensen.

Verdere info

Wat is dat epub/Kindle-formaat?

Epub is de universele e-boek standaard. Daardoor kan je het e-boek op elke pc, tablet of smartphone lezen. Epub past zich immers aan naargelang de grootte en de resolutie van het scherm van het apparaat waarop je het e-boek leest. Zo heb je steeds de meest ideale leeservaring. Het Kindle-formaat is hier nog een verfijning van, eigen aan Amazon, met focus op gebruiksgemak.

Wat is zijn de belangrijkste verschillen tussen epub/Kindle en pdf als ebookformaat?

Epub is het perfecte formaat voor e-boeken. Immers, het document past zich automatisch aan aan het toestel in kwestie. Zo heb je steeds het hoogste leesgenot. Pagina’s zijn zo zeer natuurlijk opgebouwd en aangepast aan jouw leeservaring. Het Kindle-formaat is hier een verfijning van, door en voor de e-readers van Amazon (Apps of toestellen) zodat downloaden & lezen nog vlekkelozer hand in hand gaan. Ook zorgt Kindle voor een hoger veiligheidsgehalte. Immers, je harde werk moet niet zomaar rondgestuurd worden. Daarom zit er een beveiliging op.

Pdf is een handig formaat als het e-boek een “vaste pagina-opmaak” moet hebben, of wanneer het een wetenschappelijk werk betreft met voetnoten en moeilijke formules. Zo komt het werk meer overeen met een papieren afdruk. Zo krijg je wel de layout die de auteur bedoelde, maar de tekst wordt niet automatisch aangepast aan je toestel. PDF-e-boeken zijn meestal ook veel groter qua bestandsgrootte en draaien niet tot moeilijker op ‘eenvoudigere’ e-readers, maar wel vlotjes op jouw computer of een iPad bijvoorbeeld. Een pdf voor een e-boek is niet hetzelfde als een pdf voor een papieren drukwerk. Goede “e-documenten” maken is een kunst. We doen ons uiterste best om elk boek maximaal compatibel te laten zijn met de doel-e-readers.

Kan ik ook in een andere taal dan het Nederlands schrijven?

Ja.

Hoe kan ik mijn e-boek terugvinden?

We leveren je alle details aan zodra je e-boek beschikbaar is of leveren je het ebook zelf aan, zoals je zelf wil.
label_voor_website

Hoe ‘groen’ ben ik als ik bij BoekBoek uitgeef?

Van zodra je een e-boek bij BoekBoek uitgeeft, doe je de natuur al een pleziertje.

Elk ebook is immers +1000 papieren boeken minder gedrukt.

Een voorbeeld: We bespaarden in 2015 zo maar eventhes 2320 bomen oftewel 29 hectares bos door het drukken van boeken te vermijden en manuscripten uit te geven als ebooks. Reken dat maar eens uit, nu zoveel jaar verder!

Verder kiezen we voor onze beperkte reeks papieren exemplaren een drukproces & drukkerij die het officiële CO2-neutraal-label draagt. Samen gaan we voor een beter milieu, en BoekBoek neemt daarin zeker mee het voortouw.

Meer

Ik heb een andere vraag. Wat nu?

Geen enkel probleem. Contacteer ons vrijblijvend.